Koulu siivittää lapsen tietä nuoreksi aikuiseksi – askel askeleelta kohti tulevaisuutta

Koulu on osa jokaisen suomalaisen lapsuutta ja nuoruutta – vähintään 16 vuoden ikään saakka. Koulutaipaleen aikana esikouluikäinen, vaahtosammuttimen kokoinen natiainen kasvaa siis angstisten teinivuosien kautta tasapainoiseksi ja sivistyneeksi aikuiseksi. Miten tämä prosessi siis etenee vaihe vaiheelta?

1

Ensimmäinen oikea koulu . Miten käykään tavaus ja aakkoset?

Päiväkoti ja uhmaikä jäävät taakse, kun naperon elämässä koittaa uusi, suuresti odotettu elämänvaihe, nimittäin esikoulu. Se on vähän pelottavaakin, kun nyt mennään ihan oikeasti kouluun. Siirtymävaihe on onneksi usein kivuton, sillä usein eskari sijaitsee päiväkodin yhteydessä ja sinne on mukava mennä. Esikoulu kestää vuoden, ja sen tehtävänä on alustaa pieni koululainen koulutielle. Täällä opitaan tavutuksen alkeet, tutkaillaan aakkosia ja opitaan kirjoituksen alkeita. Oppiminen käy kuitenkin leikin lomassa, sillä hauskuus tekee oppimisesta mukavaa.

2

Koulureppu selkään ja menoksi! Tästä se oikeasti alkaa. Jännittääkö?

Esikoulua oli lasten leikkiä, nyt on kyseessä tosi juttu. Ei nyt sentään. Peruskoulu pitää sisällään luokat 1-9, joten ikähaarukka on valtava. Laskeutuminen koulumaailmaan hoidetaan pehmeästi ja hiljalleen tahti kovenee, kun pirpanoista kasvaa äksyjä esiteinejä.

Ala-aste (6 vuotta)

Kun pieni koululainen on vasta taipaleensa alussa, on tilanne vähintäänkin jännittävä. Isommilta sisaruksilta on voinut kuulla kauhutarinoita koulusta, jossa lyödään karttakepillä sormille, joutuu nurkkaan seisomaan hölmöilyistä ja jälki-istuntoonkin saattaa päätyä, ja sekös vasta hirveää olisikin. Todellisuus on kuitenkin ihan toista. Koulutielle laskeudutaan pehmeästi, ja ensimmäiset luokat menevätkin leikin lomassa samalla oppien hauskoilla tavoilla. Samalla kun koululaiset kasvavat pikkuhiljaa murjottaviksi esiteineiksi, kovenee myös koulutaakka hiljalleen. Kuudennen luokan oppilas on jo täysin kypsä astumaan eteen päin yläasteen maailmaan – mitä kaikkea se tuokaan tullessaan?

Yläaste (3 vuotta)

Hormonihuurussa äksyileviä ja kiukuttelevia teinejä, klikkiporukoita, äänekkäitä moottoriajoneuvoja, ensimmäisiä alkoholikokeiluja ja parisuhteita… Nuoren elämään mahtuu paljon draamaa! Siinä sivussa pitäisi kuitenkin muistaa hoitaa myös kouluhommat. Monella arvosanat tuppaavat vähän tipahtamaan, kun mielen päällä on paljon muutakin. Pakollinen koulutie jää tähän, mutta suurin osa jatkaa tästä eteen päin rakentaakseen polkua tulevalle uralleen ja valoisalle tulevaisuudelle.

3

Hyvästi lapsuus. Aikuisuus, täältä tullaan!

Vapaaehtoiselle toiselle asteella siirtyessään oppipolkua kulkeva on ensimmäistä kertaa siinä asemassa, että voi kutsua itseään oppilaan sijaan opiskelijaksi – ja saa pian tuta tämän täysin, kun joutuu ensimmäistä kertaa myös vastaamaan finansseistaan itse. Tällöin tarpeeseen voi tulla vaikkapa https://frilansfinans.fin laina. Viimeistään tässä vaiheessa lapsuuden kaveriporukat hajoavat kun jokainen lähtee omille teilleen rakentamaan polkua tulevaisuudelleen.

Lukio (3-4 vuotta)

Pitkälle koulutiellä luonnollinen jatkuma ja vahvistus on lukio. Täällä akateemista sivistystä syvennetään entisestään. Valmistuttuaan ei ole pätevä ammattiin, mutta sitäkin valmiimpi jatkamaan akateemisuutta vaativien alojen opiskelun pariin. Railakas opiskelijaelämä, täältä tullaan!

Ammattikoulu (3-4 vuotta)

Lyhyempää reittiä työelämään halajava ja tulevaisuudensuunnitelmistaan tietoinen valitsee ammattikoulun. Täällä akateemisen sivistymisen osuus jää pienemmälle, ja päästään kerrankin itse asiaan eli oppimaan tekemisen kautta. Valmistuttuaan on taskussa ammatin paperit ja valmius jatkaa korkeampiin opintoihin.

corporate-x