Näin menestyt yliopisto-opinnoissa

Yliopisto-polun aloittaminen voi tuntua jännittävältä monista ihmisistä. Mielessä saattaa pyöriä kysymyksiä kysymysten perään, kun ei oikein tiedä mitä odottaa. On totta, että yliopisto-maailma on todella erilainen kuin vaikkapa peruskoulun ylä-aste tai lukio. Siinä missä perinteisessä koulumaailmassa käydään tunneilla ja tehdään tehtäviä, yliopisto onkin ihan omanlaisensa maailma. Lue tästä artikkelista vinkit, joilla helpotat omaa opintotaivaltasi ja vältät ainakin pahimmat sudenkuopat. Pystyt myös ehkä ottamaan kesän rennosti ennen yliopisto-opintojen aloitusta, kun olet lukenut nämä ohjeet ja todennut, että yliopisto ei olekaan yhtään hullumpi paikka.

Panosta aloitukseen!

Opintojen aloitus on tärkeää aikaa. Yliopisto tarjoaa hyvin ohjausta ja tukea lukuvuoden aloitukseen ja kaikki tämä tuki kannattaa ottaa vastaan. Jos suosiolla skippaa pari ensimmäistä viikkoa lukuvuoden aloituksessa, voi olla ettei koko vuonna enää pääse kunnolla mukaan ja tippuu saman tien kelkasta. Ole siis paikalla heti alusta alkaen.

Uudet opiskelijat jaetaan yleensä pienryhmiin, joiden ohjaajana toimii joku vanhempi opiskelija. Hän neuvoo uusia opiskelijoita monissa käytännön asioissa, kuten mistä saa ruokaa ja kahvia, mistä voi ostaa luentopaperia ja missä ilmoittaudutaan kokeisiin. Pienryhmästä muodostuukin monelle opiskelijalle hyvä tukiverkko ja näiden opiskelijoiden kanssa jaetaan koulutaipaleen ilot ja surut. Moni saa tästä porukasta elinikäisiä ystäviä, joten pienryhmäläisiin kannattaa ilman muuta tutustua. Myös tentteihin valmistautuminen on helpompaa kun lukee yhdessä ystävien kanssa kuin yksin.

Ole aktiivinen!

Vaikka useimmilla yliopiston luennoilla ei ole osallistumispakkoa, kannattaa koululla silti olla päivittäin. Vaikka et osallistuisikaan ihan kaikille luennoille, saat huomattavasti enemmän aikaan, kun olet päivän yliopistolla, kuin että olisit kotona. Kotona on monesti enemmän houkutuksia alkaa tekemään jotain ihan muuta kuin koulutehtäviä. Vaikka olisit aikonut käyttää päivän tehtävien tekemiseen, saatat löytää hyvinkin nopeasti itsesi tiskaamasta ja ruokaa laittamasta.

Koululla on myös monesti helpompi pyytää apua, jos et osaa vaikkapa jotain tehtäviä. Assistentit ja luennoitsijat kyllä yleensä auttavat mielellään, jos joku tulee kysymään apua jossain tehtävässä. He tuntuvat olevan monesti jopa iloisia siitä, jos joku tulee kysymään apua. Tämä kun osoittaa sen, että opiskelija on oikeasti kiinnostunut aiheesta ja haluaa oppia siitä lisää ja varmistaa että saa tehtävän tehtyä. Ei ole siis mitään syytä pimittää tietoa, joten avun pyytämistä ei tule pelätä.

Huolehdi siitä, että syöt hyvin ja pukeudut mukavasti!

Yliopistot tarjoavat myös lounaan opiskelijoille erittäin edulliseen hintaan. Muutama euro voi tuntua opiskelijan budjetissa suurelta summalta, mutta kun asiaa miettii tarkemmin, summa ei olekaan niin suuri. Parilla eurolla saa maittavan lounaan, ruokajuomaa, leipää ja erilaisia salaatteja. Tällaista kokonaisuutta et valmista samalla hinnalla kotona. Toinen kouluruokailua puoltava asia on se, että kun syöt hyvin päivittäin, jaksat myös opiskella huomattavasti paremmin. Nälkäisenä ei tunnu oikein mikään onnistuvan ja keskittymiskyky herpaantuu ihan varmasti nälkäisenä.

Syö siis hyvin, niin jaksat keskittyä tentissä tai laskea sen vaikean kotitehtävän loppuun saakka. Muutoinkin koulupäivään kannattaa panostaa niin, että sinulla on hyvä olla koko päivän. Pidä siis ylläsi mukavat vaatteet ja kengät. Voit hankkia vaikkapa birkenstock kengät, joissa varmasti viihdyt koko päivän. Yliopistolla on suuri vapaus opintojen suhteen. Monista asioista saa päättää itse ja se tuo mukanaan myös suuren vastuun.

corporate-x