Mikä lukiossa oikein maksaa – näin säästät lukiokuluissasi huimia summia

Teini-ikä, villi nuoruus ja lukio on monelle elämän parasta aikaa. Tästä hauskuudesta voi kuitenkin viedä veronsa se, jos joutuu painimaan rahapulan kanssa. Suomessa koulutuksen sanotaan olevan ilmaista, mutta tämä ei tosiaankaan pidä paikkaansa, kun aletaan laskemaan lukion oikeaa hintaa opiskelijoille, ja tämä kolmen vuoden setin hinta saattaa nousta useisiin tuhansiin euroihin. Miten lukio-opinnoissa sitten voi säästää? Onneksi säästöihin on monia keinoja, ja niiden avulla voi tämän koulutuksen kokonaiskustannukset leikata lähestulkoon nollaan jäämättä mistään paitsi. Jos siis vielä mietit, mistä lukiossa voisi säästä, onneksi olkoon, olet tullut aivan oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia lukion suurimpia rahasyöppöjä ja miten saada ne minimiin. Inspiroidu säästöistä ja aloita säästötoimet jo tänään. Nautinnollisia lukuhetkiä!

1. Lukiokirjat voi ostaa myös käytettynä – ja myydä eteenpäin
Yksi ensimmäisistä rahan kankkulan kaivoista ovat lukiokirjat – niiden ostamisen kalleus voi monelle tulla yllätyksenä, kun tulee lukioon. Ellei itsellä ole Freedomrahoitus.fin lainaa, voi 300-400 euroa per jakso tuntua melko raskaalta sijoitukselta, jos rahaa ei kerta kaikkiaan ole. Onneksi lukion kirjoissakin voi säästää. Voit pyytää kirjoja kavereiltasi lainaksi, jolloin saat ne ilmaiseksi. Toinen keino saada ilmaisia lukiokirjoja on lainata niitä kirjastosta – tämä on asia jota monikaan ei tule ajatelleeksi! Jos haluat kirjan omaksi, osta se käytettynä. Käytettyjä kirjoja voi löytää vaikkapa sosiaalisen median ryhmistä tai niille tarkoitetuilta sivustoilta. Käytetyn kirjan voi myöhemmin myydä eteenpäin seuraavalle tarvitsijalle! Pistetään hyvä kiertämään ja säästetään samalla luontoa, kun ei osteta uusia kirjoja.

2. Vanhojentanssit voi hoitaa pois alta pienelläkin budjetilla – tätä ei kannata, vaikkei budjetti kovin paljon joustaisikaan!
Moni unelmoi tästä ihanasta prinsessapäivästä. Kuitenkin jos rahallisesti tekee tiukkaa, voi vanhojentanssit tulla jätetyksi väliin, mikä saattaa kaduttaa vielä vuosikymmenienkin päästä, koska samanlaista tilaisuutta ei toista kertaa tule. Vaikka satojen tai tuhansien eurojen mekko-, puku-, hius-, kenkä-, meikki- ja kynsikulut voivat aiheuttaa pahoinvointia, voi lähes kaikissa näissä joustaa niin, että saatat saada tanssisi tanssittua käyttämättä pennin penniä! Valjasta kaikki tutut hommiin: kysele serkun vanhaa mekkoa lainaksi, lainaa äidin korkokenkiä ja pyydä tätiä laittamaan meikit ja mummua tekemään kampaus. Sukulaiset auttavat sinua unelmiesi toteuttamisessa varmasti, ja kaupan päälle saat tuntea olevasi kuin Tuhkimo!

3. Penkkariasun saa varmasti maksutta – kysele sosiaalisessa mediassa ja ystäviltä ja tuttavilta
Kun rahallisesti tekee tiukkaa, voi tuntua hyvältä idealta vaan jättää väliin tapahtumia, joissa rahaa voisi joutua käyttämään. Tällä tavoin voi kuitenkin tulla jääneeksi väliin unohtumattomia kokemuksia, joita ei saa mistään muualta. Siispä kannattaa penkkareihinkin mennessä olla luova: kysele tuttavilta penkkariasua tai tee oma asusi alusta loppuun itse! Yleensä asua ei ole rajoitettu mitenkään, joten sen saa hyvin kursittua kokoon kotoa löytyvistä tarpeista.

4. Ota käyttöön vanhempiesi ylioppilaslakki – se on myös kaunis kunnianosoitus
Ylioppilaskokeet ovat suuri investointi, ja moni ei tule ajatelleeksi, että myös tuon himoitun valkolakin joutuu kustantamaan itse opiskelija, ja sen hinta voikin nousta jopa sataan euroon. Tämä kulu on helppo kiertää: ota käyttöön sukulaisesi lakki! Tämä on hieno kunnianosoitus sukulaiselle ja itse saat lakin kuluttamatta siihen rahojasi.

corporate-x